Några tankar om kvotering

Jag har varit emot kvotering och tror inte det är en lösning i alla lägen. Det känns fel att tvinga till ändring. Finns en risk att det blir ännu mer centraliserat kring kön och mindre fokus på kompetens och individ.

Jag blir ofta provocerad av könsfrågor, jag har haft flera diskussioner om det på Twitter och nu senast i helgen framför nyhetsmorgon. De diskuterade varför det är så mansdominerat på festivaler och var hård kritik mot att det är dubbelt så många manliga gästartister som kvinnliga i årets upplaga av Allsång på Skansen. Spontant och lite slarvigt satte jag mig in i festivalägarens position som bör vara ekonomiskt pressad och tänkte att det förmodligen finns en naturlig förklaring till att det blev fler mansdominerade band. Det är fler manliga festivalbesökare, de band som drar åt sig mest publik har fler manliga bandmedlemmar osv. (Om artister som Britney Spears, Lady Gaga, September, Laleh, Robyn, Sahara Hotnights, Beyonce m.fl. har blivit förfrågade vet jag inte, det spelar ingen roll, det är principen jag vill åt här.)

Lite senare ifrågasatte jag mig själv. Det kanske inte alls är så. Är det fler manliga än kvinnliga besökare på festivaler och betyder det per automatik att de inte vill se kvinnliga artister? Tackar kvinnliga artister nej till festivaler? Troligtvis inte.

Festivaler är ett dåligt exempel att ta upp här.

Vi kan ta Allsång på Skansen istället.

Ett program där du behöver köa halva dagen varje tisdag för att ens ha en sportkeps till chans att se vad som händer på scenen. Varför har de dubbelt så många manliga gästartister?

Allsång på Skansen enligt Flickr

Hur djupt rotad i vår vardag är egentligen könsfrågan? Vad är anledningen till att jag ibland blir så provocerad och oftast tycker de frågor som tas upp känns så extrema att jag knappt orkar lyssna? Är kvotering så dåligt egentligen? Tänk om det är den bästa lösningen?

En annan könsdominerad plats är styrelserummet. Ponera att vi där kvoterar in kvinnor och män så vi har hälften kvinnor, hälften män. Vem skulle ifrågasätta det mest? Jag kan direkt säga att flera skulle rynka på pannan och fråga ”Vill en kvinna sitta med i en styrelse främst för att hon är kvinna?”

Jag tror en smart och skarp kvinna är den sista som bryr sig.

Nu börjar jag ändra mig i frågan om kvotering. Kanske är det nödvändigt för få in könsneutralitet och jämlikhet. Det skulle definitivt påskynda en mer jämlik fördelning. Möjligt att det på kort sikt blir problem och frågeställningar enligt dem ovan men som jag brukar säga; det är nyttigt att ifrågasätta och bli ifrågasatt.

Kvotering enligt Google

Kvotering – Wikipedia
Vi måste bryta brödraskapet – Medievärlden (från 2003)
Kvotering motverkar jämställdhet – Svenskt näringsliv
Kvotering är en orättvis metod – Eva Cooper om kvotering till styrelser på Newsmill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *