Bra poddar

Här är ett par poddfavoriter under sommaren.

Värvet (iTunes)
Kristoffer Triumf är en mästare på att intervjua och föra en bra dialog. Värvet har blivit podden’s motsvarighet till Skavlan, han intervjuar de flesta i mediasverige exv Marcus Birro, Måns Zelmerlöw, Malena Ernman, Johan Glans samt Fredrik Reinfeldt och Laleh (live!).

Alex & Sigge (iTunes)
Har kanske ingen missat men de gör en stundvis svinbra podd som jag skrivit om tidigare.

Stuff You Should Know (iTunes)
Är hjärnstorleken relaterad till intelligens? Hur fungerar Sushi egentligen? Josh och Chuck utforskar det mesta du bör veta om allt från 3D printing till spöken.

Sveriges Radio P3 Dokumentär
P3 Dokumentär är podden som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med de som var med när det hände, där det hände. Programmen täcker bland annat dokumentärer om svenska hackers, Nelson Mandela, Svartenbrandt, Helikopterrånet, Knutbydramat och skolskjutningen på Columbine High School.

Daniel Ek om musiken, Spotify och pengarna

Sprang på en bra intervju med Daniel Ek i Nyhetsmorgon.

”Enligt flera stora affärstidningar är han en av framtidens stora entreprenörer och redan nu är han värderad till över 2 miljarder kronor. Jesper Börjesson träffade Daniel Ek och samtalade om musiken, Spotify och pengarna.”

15 min video: Spotifygrundaren Daniel Ek om musiken, pengarna och idéerna

Gammal intervju med mig

Fick flashbacks häromdagen när Per Axom skrev om podcasts. Han intervjuade nämligen mig för fyra år sen om min dåvarande satsning Första Kapitlet.

I intervjun från 20 mars 2009 pratar jag om vem jag är, vad jag gjort tidigare och vad Första Kapitlet är för något och hur utvecklingen gått till. Härlig nostalgitripp där jag nämner ”webb2.0-anda” och pratar om hur jag vill förändra traditionell mjukvaruutveckling genom att ha kortare releasecykler osv. Minns att jag två veckor efter intervjun jobbade min sista dag hos min dåvarande arbetsgivare och har varit min egna chef sedan dess.

Här hittar du intervjun – Fredagsbubbel med Jonas Karlsson
Direktlänk till ljudfilen (18 min)

Vi blev även intervjuade av Metro – artikel i Metro om Första kapitlet

Tidningsartikel om Första kapitlet
Tidningsartikel i Metro om Första Kapitlet från 2009

Per intervjuade även svenska entreprenörer som Ted Valentin, Jonas Lejon, Emil Stenström och Jonas Hombert (från 2007).

Fin nostalgi!

Intervju med Kevin Systrom från 2011

Intressant intervju med Kevin Systrom (en av grundarna till Instagram) från mars 2011. Strax efter lanseringen av deras iPhone-app Instagram.

Systrom pratar om skiftet, i både funktionalitet och varumärke, när de gick från Burbn till Instagram och varför de bytte teknik från HTML5 till en solid mobil applikation.

Historien om Slicehost

Slicehost är ett hostingföretag som byggdes upp av två personer under en sommar. De träffades i juni, satte sig på kvällar och helger i en källare och knackade kod, för att lansera en halvfärdig produkt i början av augusti.

Ytterligare en historia som får alla att vilja starta företag för att sen sälja för stora pengar alltså.

37signals har intervjuat grundarna Jason Seats och Matt Tanase. I intervjun The Slicehost Story berättar duon hur svårt beslutet kring uppköpet var, det var långt ifrån självklart för dem att sälja, oavsett pris. Något jag tror är viktigt att ha med sig om man startar ett företag.

Du kommer inte orka lägga den energin och tiden som krävs om du inte verkligen tror på din idé. Personligen tycker jag drivkraften behöver vara något annat än pengar, kanske ett problem som du kan lösa, ett behov många har (som i det här fallet), eller något som du själv har ett stort intresse av.

Historien om Slicehost i flera delar

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4