Sämre än en guldfisk

Fokus. Sociala medier och en miljon andra saker har en tendens att suga åt sig all vår fokus. En vetenskaplig studie visar att vårt attention span har minskat radikalt. År 2010 hade vi en attention span på tolv sekunder, nu har den minskat till åtta sekunder.

Det är lägre än en guldfisk som har en uppmärksamhetstid på nio sekunder.

Kolla in mer statistik →

Headerbild av Claudio Guglieri på Unsplash.

Charlie Jabaley – en omvandling och andra chans

Charlie Jabaley, även känd som CEO Charlie drev under många år ett framgångsrikt bolag inom musikindustrin. Efter flera års slit lyckades han till slut sälja miljontals skivor och blev miljonär. Men något kändes inte rätt, han var deprimerad och i takt med att högen med pengar växte, växte även hans mage och hans hälsa blev sämre.

Han insåg att något behövde ändras radikalt. I videoklippet ser du vad som hände efter hans framgång.

En omvandling som handlar om så mycket mer än viktminskning. Vi är alla olika, vi är människor och det är viktigt att sätta dig själv och din hälsa främst.

Värdera inte dig själv utifrån hur bra du gör saker i livet.

Gör det du inte kan

Du har sitter på en idé, en hobby, något du brinner för och vill göra. Något som inte riktigt passar in i normen. Du blir osäker. Du känner att du inte kan, du känner dig för gammal, du känner du för ung. Det är försent och du bör fokusera på det du redan gör för det är vad någon sagt till dig.

Detta är för de dagar du får den känslan. Känslan att du inte kan. Du jämför dig med proffs, proffs som gjort det du vill göra i flera år så det känns menlöst att ens försöka.

I de stunderna ska du kolla på den här videon. Jag älskar den! Den är så inspirerande. En video som ger dig en extra boost.

Det är möjligt. Börja göra saker ”du kan inte”. Det är extremt givande. Du berikar din själ, ditt liv och får erfarenhet som tar dig till situationer och möjligheter som du aldrig visste fanns.

Börja göra det du inte kan. Börja nu.

Headerbild av Annie Spratt på Unsplash.

Behandla dig själv som en startup

En startup är ett företag som syftar till att söka efter en repeterbar och skalbar affärsmodell.

Livet i tre dimensioner

Om någon ställer dig frågan: vad är viktigast i ditt liv?

Många av oss skulle förmodligen svara antingen familj, vänner eller karriär.

Sant och klokt.

Stor del av våra liv kan delas in i två delar, två delar som har stor betydelse i våra liv – privat och professionellt. Privata delen handlar om familj, partner och vänner, det professionella handlar om utbildning och arbete. Två delar som är viktiga i våra liv. Men det finns en tredje del som inte får lika mycket fokus och det är den personliga delen. Hur vi mår som individer.

När jag bläddrade i arkivet på min gamla träningsblogg insåg jag att många av inläggen där handlar om det sistnämnda, den personliga delen.

Att må bra och sköta om sig själv.

Behandla dig själv som en startup

Varför kan vi inte behandla oss som vi behandlar en startup? Borde vi inte söka efter våra egna ”affärsmodeller”: våra egna metoder för snabb personlig utveckling som vi kan sprida till andra?

Något vi kan upprepa om och om igen för att skapa bättre versioner av oss själva? Startups stannar inte vid version 1.0, varför skulle vi?

Jag läser just nu en bok om Elon Musk, en av världens mest berömda människor i vår tid just nu. Elon verkar ha odlat och utvecklat sig själv sen han var 6 år.

And so he reads. Four, five hours a day, even as a first grader. He forgets nothing he reads. Tosca will say, ”I wonder how high up in the sky the moon is!” and Kimbal will respond, ”A billion kilometers!” And Elon, smiling, sharing, will say, ”Actually, it is 384,400 kilometers away.” His siblings will stop and look at him then, and Elon, interpreting the silence as an invitation, will add, ”On average”.

När Elon är 10 år:

By the time he’s 10, he’s reading eight to ten hours a day. Elon reads and Elon retains, and his retention armors him. When the negative injunctions, You can’t and You won’t, come at Elon the way they come at all children, tens of thousands of times and in every conceivable form, sometimes overt and hard, sometimes insidious and soft, he simply doesn’t hear them.

Elon Musk har byggt många startups. Paypal, SolarCity, Tesla, SpaceX.

OCH sig själv.

Elon Musk är inte bara bra på en sak. Han är bra på en massa saker. Hur kan en enda person bli Internetentreprenör, alternativ energiguru, elbilsdesigner och raketforskare?

Genom att odla sig själv. Genom att lära. Genom att växa. Genom att vara orädd och ha ambitionen att förändra världen.

Våra kroppar är naturliga vid 37 grader celsius. Vi är byggda för att växa. Vi är vår egen inkubator.

Om du blickar tillbaka sex månader och fundera på vem du var då, om du inte känner dig lite generad över den personen, utvecklas du inte. Du är stillastående.

Inom mikrobiologi finns det ett ord för bakterier i det tillståndet.

Död.

Investera i dig själv

Mitt motto: våga, satsa, vinn. Varje år ska kännas bättre än det förra.

  • Det finns alltid möjlighet till förbättringar.
    Spring mer, läs mer, gör mer. Börja med att springa en kilometer varje dag. Eller läsa 15 minuter varje dag. Börja långsamt och försiktigt, öka senare. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du lär dig göra nya saker. Jag åkte exempelvis på slalomskidor för första gången i mitt liv nyligen, vid en ålder av 34. Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.
  • Bli en producent.
    Skriv något. Fotografera något. Berätta något. Skapa något varje dag. Tänk ut nya sätt, på något sätt, för att flytta idéer i ditt huvud ut i världen. Börja bara, tänk mindre, gör mer.
  • Tänk och gör stort
    Våga tänka stort och uträtta stora ting. Elon’s vision handlar inte om att tjäna pengar, det handlar om att förbättra världen. Ju mer du bryr dig om resultatet av ditt arbete, desto mindre känns det som arbete.

Har du inte tid att odla och utveckla dig själv?
Skaffa tid. Du äger 100% av dig själv.

Väx. Utvecklas. Syns. Var en inspiration. Jag menar inte att du ska bli nästa Elon Musk. Du bör vara dig själv. Var den bästa versionen av dig själv och gör det omöjliga längs vägen.

Som Elon Musk säger:

Oddsen är att vi inte kommer att lyckas. Men om något är viktigt nog, så ska du göra det ändå.

Det bästa med att behandla dig själv som en startup är att det finns bara en investerare du måste följa upp med. Dig själv.

Det här är bloggpost #73 i min skrivutmaning Blogg365 med inspiration från Nisarg Patel.