Sämre än en guldfisk

Fokus. Sociala medier och en miljon andra saker har en tendens att suga åt sig all vår fokus. En vetenskaplig studie visar att vårt attention span har minskat radikalt. År 2010 hade vi en attention span på tolv sekunder, nu har den minskat till åtta sekunder.

Det är lägre än en guldfisk som har en uppmärksamhetstid på nio sekunder.

Kolla in mer statistik →

Headerbild av Claudio Guglieri på Unsplash.

Behandla dig själv som en startup

En startup är ett företag som syftar till att söka efter en repeterbar och skalbar affärsmodell.

Livet i tre dimensioner

Om någon ställer dig frågan: vad är viktigast i ditt liv?

Många av oss skulle förmodligen svara antingen familj, vänner eller karriär.

Sant och klokt.

Stor del av våra liv kan delas in i två delar, två delar som har stor betydelse i våra liv – privat och professionellt. Privata delen handlar om familj, partner och vänner, det professionella handlar om utbildning och arbete. Två delar som är viktiga i våra liv. Men det finns en tredje del som inte får lika mycket fokus och det är den personliga delen. Hur vi mår som individer.

När jag bläddrade i arkivet på min gamla träningsblogg insåg jag att många av inläggen där handlar om det sistnämnda, den personliga delen.

Att må bra och sköta om sig själv.

Behandla dig själv som en startup

Varför kan vi inte behandla oss som vi behandlar en startup? Borde vi inte söka efter våra egna ”affärsmodeller”: våra egna metoder för snabb personlig utveckling som vi kan sprida till andra?

Något vi kan upprepa om och om igen för att skapa bättre versioner av oss själva? Startups stannar inte vid version 1.0, varför skulle vi?

Jag läser just nu en bok om Elon Musk, en av världens mest berömda människor i vår tid just nu. Elon verkar ha odlat och utvecklat sig själv sen han var 6 år.

And so he reads. Four, five hours a day, even as a first grader. He forgets nothing he reads. Tosca will say, ”I wonder how high up in the sky the moon is!” and Kimbal will respond, ”A billion kilometers!” And Elon, smiling, sharing, will say, ”Actually, it is 384,400 kilometers away.” His siblings will stop and look at him then, and Elon, interpreting the silence as an invitation, will add, ”On average”.

När Elon är 10 år:

By the time he’s 10, he’s reading eight to ten hours a day. Elon reads and Elon retains, and his retention armors him. When the negative injunctions, You can’t and You won’t, come at Elon the way they come at all children, tens of thousands of times and in every conceivable form, sometimes overt and hard, sometimes insidious and soft, he simply doesn’t hear them.

Elon Musk har byggt många startups. Paypal, SolarCity, Tesla, SpaceX.

OCH sig själv.

Elon Musk är inte bara bra på en sak. Han är bra på en massa saker. Hur kan en enda person bli Internetentreprenör, alternativ energiguru, elbilsdesigner och raketforskare?

Genom att odla sig själv. Genom att lära. Genom att växa. Genom att vara orädd och ha ambitionen att förändra världen.

Våra kroppar är naturliga vid 37 grader celsius. Vi är byggda för att växa. Vi är vår egen inkubator.

Om du blickar tillbaka sex månader och fundera på vem du var då, om du inte känner dig lite generad över den personen, utvecklas du inte. Du är stillastående.

Inom mikrobiologi finns det ett ord för bakterier i det tillståndet.

Död.

Investera i dig själv

Mitt motto: våga, satsa, vinn. Varje år ska kännas bättre än det förra.

 • Det finns alltid möjlighet till förbättringar.
  Spring mer, läs mer, gör mer. Börja med att springa en kilometer varje dag. Eller läsa 15 minuter varje dag. Börja långsamt och försiktigt, öka senare. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du lär dig göra nya saker. Jag åkte exempelvis på slalomskidor för första gången i mitt liv nyligen, vid en ålder av 34. Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.
 • Bli en producent.
  Skriv något. Fotografera något. Berätta något. Skapa något varje dag. Tänk ut nya sätt, på något sätt, för att flytta idéer i ditt huvud ut i världen. Börja bara, tänk mindre, gör mer.
 • Tänk och gör stort
  Våga tänka stort och uträtta stora ting. Elon’s vision handlar inte om att tjäna pengar, det handlar om att förbättra världen. Ju mer du bryr dig om resultatet av ditt arbete, desto mindre känns det som arbete.

Har du inte tid att odla och utveckla dig själv?
Skaffa tid. Du äger 100% av dig själv.

Väx. Utvecklas. Syns. Var en inspiration. Jag menar inte att du ska bli nästa Elon Musk. Du bör vara dig själv. Var den bästa versionen av dig själv och gör det omöjliga längs vägen.

Som Elon Musk säger:

Oddsen är att vi inte kommer att lyckas. Men om något är viktigt nog, så ska du göra det ändå.

Det bästa med att behandla dig själv som en startup är att det finns bara en investerare du måste följa upp med. Dig själv.

Det här är bloggpost #73 i min skrivutmaning Blogg365 med inspiration från Nisarg Patel.

En timmes lugn

Idag testade jag ett yogapass för första gången i mitt liv. Det slog mig hur sällan man tar sig tid att andas och lyssna på sin kropp. Det kändes lyxigt att få en lugn timme för mig själv. Ändå har jag möjligheten att ta mig den tiden när jag vill, varje dag. Visst var passet inte alltid avslappnande för en nybörjare som mig, jag är vig som ett kylskåp, men det var ändå skönt med några avslappnande positioner. Definitivt inte mitt sista Yoga-pass.

Stor del av våra liv kan delas in i två delar, två delar som har stor betydelse i våra liv; privat och professionellt. Privata delen handlar om familj, partner och vänner, det professionella handlar om utbildning och arbete. Två delar som är viktiga i våra liv. Men det finns en tredje del som inte får lika mycket fokus och det är den personliga delen. Hur vi mår som individer.

Det kommer nog bli ett par inlägg som handlar om det sistnämnda, den personliga delen.

Att må bra och sköta om sig själv.

Det här är bloggpost #23 i Blogg365. Bildcred till Danist Soh.

Några tankar om lycka och att vara lycklig

Det här är bloggpost #10 i min skrivutmaning Blogg365.

Jag har under perioder av mitt liv tänkt tanken att jag kan nå lycka vid en viss tidpunkt i livet.

Om jag jobbar tillräckligt hårt, om jag tränar & kommer i form, tjänar pengar, träffar vänner, reser… bockar av allt på listan. Då kommer jag bli en lycklig och ”glad person”.

Andra personer verkar tänka likadant för ibland får jag frågan ”är du lycklig?”. En fråga som kan vara svår att svara på tycker jag. Är det så svart på vitt?

Vad är egentligen lycka? Är det spänning/utmaning? Är det motivation? Är det att skratta?

Just i detta nu kan jag vara lycklig över vissa saker och olycklig över andra. Jag kan vara nöjd över mitt liv i allmänhet men missnöjd över det där telefonsamtalet jag aldrig tog.

Vad jag insett är att jag tror inte lycka, hur du än definierar det, är en punkt i livet som du kan nå. Det finns ingen som uppnått nivå 10 i lycka och som nu går runt och är konstant lycklig hela tiden.

Alltid vara lycklig

Jag tror inte ens det är så kul att alltid gå runt lycklig. Sorg eller nedstämdhet i livet är tufft, men det gör stunderna av lycka så mycket bättre. Det finns ett spektrum av mänskliga känslor och lycka är inte den enda känslan som är okej att ha. Du är inte trasig för att du inte är lycklig.

När jag känner mig stressad, ledsen eller arg försöker jag acceptera det. Det är normala och helt mänskliga känslor. Livet är en berg & dalbana och dina känslor kommer följa toppar & dalar.

Så istället för att tänka på hur mycket jag hatar att vara stressad, tänker jag på varför jag är stressad och inser att med tanke på situationen är det en helt normal reaktion.

Så istället för att ställa mig frågan ”är du lycklig?” försöker jag ställa mig frågor som:

 • Varför gör jag det jag gör?
 • Är jag stolt över det jag gör?
 • Vem vill jag vara och jobbar jag mot det målet?

Lycka är inte en fas i livet du kan nå. Lycka är i stunden eller ögonblicket. Och när det inte är det, betyder inte det att du gör fel. Det betyder bara att du är mänsklig.

365 inlägg under 2016 – skapa och skriva något varje dag

Då kör vi! Nytt år, nya utmaningar.

Ett av mina förbättringsområden för 2016 är att förbättra mitt fokus.

Jag har alltid varit bra på att få saker gjorda. Jag är mindre bra på att stanna upp och sänka arbetstempot men när jag gör det inser jag hur viktigt det är att skapa tid till reflektion. Stanna upp och reflektera.

Det här är en utmaning jag ser fram emot, jag gillar att skriva. Jag har gjort några halvhjärtade försök att blogga tidigare men den här gången vill jag tänka större och mer långsiktigt. Det kommer bli tufft och jag vet inte riktigt vad som kommer krävas av mig men jag vet att jag tycker om att skriva.

Ett par ämnen jag kommer blogga om:

 • Digital marknadsföring
 • Konverteringsoptimering/webbanalys
 • E-handel
 • Företagande/entreprenörskap
 • Personlig utveckling
 • Allt annat som inspirerar mig just då

Det kommer inte alltid vara långt, det kommer inte alltid bli bra. Det viktigaste är att jag är konsekvent. Varje dag kommer jag skriva något och trycka publicera, det är vad jag lovar.

Du hittar alla blogginlägg här