Jag är där igen

Det har blivit höst på alla plan. Det blev midsommar, juli och sommaren kom hit, det var sol och lata dagar.

Sommar, semester och tid till reflektion.

Förra hösten och delar av vintern har jag tagit mig tid att skriva mer. Tvingat mig själv att sortera mina tankar, formulera mig, reflektera över saker som gjorts och saker som snart behöver göras och saker som inte behöver göras.

Det har varit nyttigt för mig, att skriva och reflektera. Jag lovade mig själv att göra det oftare.

Den här sommaren har jag varit mer ledig än någonsin, efter ett mycket intensivt år. Nu är jag på väg in i en minst lika intensiv höst.

Jag är där igen. Jag bara gör, stannar inte upp. Bara kör på, arbetsdag och fritid flyter ihop, kvällarna blir ineffektiva, morgnarna sega.

Det är dags att stanna upp igen, ta fram appen Calm igen.

En fjärdedel av #blogg100

Logotype #blogg100 Då har jag tagit mig igenom en fjärdedel av #blogg100, en utmaning i att skriva en bloggpost om dagen i 100 dagar. Det här är blogginlägg nummer 26 och det har inte varit helt lätt, det är helt nytt för mig att skriva så här ofta och mycket.

Jag var taggad i början och skrev tre-fyra genomarbetade blogginlägg, sen började jag ett nytt längre konsultuppdrag som tagit mycket energi och kort därefter blev jag sjuk i nästan en vecka. Sen dess har jag inte kommit ifatt och många av mina inlägg saknar större reflektioner i textform. Dessutom flyttade jag i januari vilket gör att helgerna är ganska lätt att fylla med praktiska saker som har högre prio.

Mitt beslut att haka på #blogg100 var inte särskilt genomtänkt, jag har fortfarande ingen ”publiceringsplan” med tänkta ämnen eller teman för varje dag (vilket iofs är en bra idé). Jag hoppade på utmaningen för att få in vanan att skriva varje dag. Jag märker att jag har en tendens att stanna upp och reflektera över vad som sker och vad jag bör göra i nästa steg när jag kontinuerligt skriver, men inspirationen eller energin till att skriva finns inte riktigt här just nu.

Jag kommer fortsätta skriva för att få det till en vana och rätt som det är kommer det släppa tror jag, samtidigt känner jag ingen press att leverera något speciellt till dig som läsare. Blogg100-utmaningen hoppade jag på främst för egen skull, för att jag på sikt ska kunna skriva bättre och för att ha en plats att kunna gå tillbaka och läsa om vad som gjorts mellan alla dagar och månader.

Innehållet kommer även i fortsättningen vara ganska planlöst, jag kommer skriva om det som faller mig in, en del personliga reflektioner och en del mer jobbrelaterat om webbanalys, konverteringsoptimering och webbutveckling.

Nu ska jag packa upp de sista flyttlådorna! Ha en skön söndag!

Då kör vi! #blogg100

Jag har antagit utmaningen Fredrik Wass bloggat om, nämligen att skriva minst ett inlägg om dagen i 100 dagar. Starten går idag!

Som några av er vet, har jag en träningsblogg. Där har jag skrivit om min träning i 3,5 år och idag är det ganska kul att gå tillbaka och reflektera över allt jag gjort under den tiden.

Förhoppningsvis blir det likadant med den här bloggen. Det har hänt mycket senaste året och våren kommer bli spännande på många sätt.

Tanken är att du som läsare ska få följa min resa både som person och företag.

Välkommen!

Tänka sig, när det här avklarat, 3 maj, har vi vår i luften. Härligt!

Nytt digitalt hem

Det var dags för ett nytt digitalt hem. Jag bloggade tidigare på Push Forward men då det sker lite förändringar i det bolaget kändes det inte rätt att fortsätta skriva om saker som bara relaterar till mig på den bloggen.

Den här domänen har jag haft i ett par år nu men i minst tre års tid har det bara varit en landningssida. Som du vet är Jonas Karlsson ett ganska vanligt namn och därmed som domän upptaget precis överallt. Istället blev det jskn.se som är en kombination av den första och sista bokstaven i mitt för- och efternamn.

Fantastiskt hur snabbt man kan komma igång med något i dag, särskilt om du inte har någon grafisk profil att ta hänsyn till. Jag gick in på Themeforest och bläddrade bland WordPress-teman, köpte PixelPower, installerade och konfigurerade lite plugins och på en timme hade jag en fullt fungerande och snygg blogg snurrandes på mitt webbhotell.

Tanken med bloggen är att skriva om vad jag gör både som person och företag och blanda fritt bland ämnen som konvertering, entreprenörskap, webbutveckling, trender, koncept, e-handel och ny teknik. En och annan bild från kameran och mobilen blir det nog också. Får se hur jag gör med min träningsblogg ”Jonas tränar”, tror den får fortsätta leva fritt.

Kommer även återinviga min kategori ”Spontan applåd” som innebär att jag då och då ger någon en spontan applåd för att hen är drivande, inspirerande, engagerande eller allmänt har gjort något bra för att ta oss framåt.

Kommer så klart fortsätta skriva blogginlägg och artiklar på andra ställen men då mer branschfokuserat.

Glad helg!

Vad jag lärt mig av att starta eget – så här långt

Det här är högst personliga reflektioner över vad jag lärt mig av att kasta sig ut och köra sitt egna race. I allmänhet för egenföretagare och i synnerhet för dig som säljer konsulttjänster.

 • Ha en buffert så du klarar dig minst tre månader utan inkomst. Det minskar stressen och jakten efter pengar. Själv hade jag en buffert för drygt sex månader. Den är snart slut.
 • Var medveten om att du själv har störst engagemang och brinner mest för din idé. Din partner eller dina vänner har inte alls samma glöd. De kan ha mindre förståelse och intresse för vad du gör och varför du gör det.
 • Våga ta steget, det finns inget perfekt tillfälle. Du måste våga satsa och våga riskera. Själv avstod jag en resa till Brasilien och jobbade i början med egna projekt. Våga, satsa, vinn!
 • Ha en sysselsättning dagtid. Inte om utan när du blir utan uppdrag. Det viktigaste är att du gör nånting.
 • Gå på möten och intervjuer. Även om det på pappret inte riktigt rimmar med vad du är ute efter, man vet aldrig vad det kan leda till.
 • Bli bra på att uppskatta din tid och ditt arbete. Jämför tid med arbete, situation med samarbete osv. Timarvode är mindre viktigt i början. Ta hänsyn till framtida samarbeten.
 • Jobba efter punktlistor, ansvarsområden och i projektform. Det gör dig otroligt produktiv och leveranssäker.
 • Unna dig att vara ledig, ha en tillflyktsort eller hobby. Något du kan kopplar av till och mår bra av.
 • Våga investera i din verksamhet. Var inte rädd för att köpa produkter eller tjänster som kan underlätta för dig eller på nåt sätt effektivisera din verksamhet.
 • Försök ha ett kontor en bit från din bostad så du slipper sitta hemma. Eller åtminstone ett arbetsrum. Själv bor jag på 22 kvm, då kan det vara skönt att komma iväg på dagarna.
 • Allt handlar om att visa vad man går för, vad man gjort. Snacka kan alla. Var lyhörd och ödmjuk men var stolt över det du är bäst på.
 • Gör det du är bäst på; så ofta du kan. Låt andra göra det du är mindre bra på.
 • Utveckla din affärsidé eller hur du profilera dig. Låt utomstående komma med synpunkter och åsikter, jobba iterativt med din affärsidé.
 • Att vara konsult är ibland en pressad och utsatt situation. Ta inte kritik för ditt arbete personligt och våga sätta en absolut deadline och ta ansvar för din leverans.
 • Omge dig med likasinnade. Träffa och umgås med folk i samma situation, bra för dig både privat och i ditt yrke.
 • Att skapa förtroende tar tid. Ha tålamod och stå på dig. Och återigen, det handlar om att visa vad man går för, vad man gjort. Allt handlar om resultat.

Intervjuad av Per Axbom

Igår hade jag ett trevligt telefonsamtal med Per Axom, han är senior konsult och webbstrateg på XLENT Consulting Group. Ett samtal som spelades in och som nu publicerats i hans intervjuserie “Fredagsbubbel“. Vi pratar om vad jag är för prick, min bakgrund och vad som händer närmaste tiden.

Jag kan även rekommendera hans tidigare intervjuer med bland annat Jonathan Sulo, Emil Stenström och Jonas Lejon.

Gå in och lyssna på intervjun (eller ladda ner den) så får du lite bättre koll på min bakgrund och vad som händer härnäst.